Alexandra 

Light Into Europe

Alexandra s-a nascut in Targoviste si s-a mutat in Bucuresti la 15 ani. Apoi a urmat Liceul Regina Elisabeta pentru elevi cu deficiente de vedere. Ea suferă de o boală oftalmică ereditară rară, care are ca rezultat o vedere foarte restrânsă, determinându-i părinții să o îndrume către educație specială.
„Am întâlnit reprezentanți de la Light into Europe în cadrul activităților mele la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere”, spune Alexandra, „unde lucrez ca profesor de educație specială”.
În urmă cu patru ani, a fost abordată cu proiectul „Guide Dogs for the Blind”.
„Gândul de a avea un ajutor canin m-a făcut foarte fericit”, spune Alexandra, „Întotdeauna am iubit animalele și în special câinii.
În plus, aveam nevoie de ajutor în toate călătoriile mele numeroase și variate.”
După ce a parcurs primii pași înainte de antrenament, Alexandra a trebuit să aștepte un timp până când a primit un câine ghid, Bonnie.
„Am avut o legătură emoționantă cu Bonnie din primul moment”, spune Alexandra, „pentru că iubesc animalele, dar pentru a dezvolta un parteneriat real a durat aproximativ cinci până la șase luni. Eu și Bonnie suntem împreună din mai 2016, dar acum simt că am fost împreună toată viața!”
Antrenamentul avansat cu Bonnie a durat două-trei săptămâni de dedicare totală și a inclus toate aspectele dezvoltării fizice și emoționale.
„Pentru mine, cele mai dificile lucruri de învățat au fost cumulative, cum ar fi legarea mișcărilor exacte de diverse comenzi”, spune Alexandra. „Am fost supărat când lucrurile au mers prost și am muncit din greu pentru a preveni recidiva.”
De când Alexandra o are pe Bonnie, ei merg pe traseele zilnice pe care le-au învățat în timpul antrenamentului, precum și pe altele noi.
„Am experimentat București și Târgoviște, precum și alte locuri noi.” spune Alexandra. „Prima zi în orice loc nou o explorăm treptat, desigur. Bonnie este obișnuită cu Bucureștiul, un oraș mare și aglomerat, așa că face o treabă excelentă în alte locații.”

Principalele rute pe care le cunoaște Bonnie îi erau deja familiare Alexandrei, dar acum se poate relaxa puțin, deoarece Bonnie acordă atenție drumului, oamenilor și mai ales obstacolelor noi pe care le întâlnesc.
„Am devenit mai independentă și mai activă cu ea”, spune Alexandra. „Mergem aproape în fiecare zi în parc sau într-o anumită incintă.
Bonnie este foarte admirată acolo și, drept urmare, mi-am făcut noi prieteni.”
Alexandra este foarte recunoscătoare lui Mark Platt (Directorul Regatului Unit al Light into Europe), care a fost principalul crescator de căței al lui Bonnie în Marea Britanie. Bonnie a locuit cu Mark și familia lui timp de opt luni. În timpul pregătirii sale, Bonnie a fost dusă într-o varietate de locuri, inclusiv birouri ale autorităților locale, școli și magazine, ca parte esențială a dezvoltării ei. „Aș sfătui orice orb că va deveni din ce în ce mai independent cu un câine ghid”, spune Alexandra.
„Dacă un astfel de câine primește încredere și afecțiune, ea îți dă înapoi încredere, afecțiune și siguranță.”
Alexandra crede că există multe lucruri pe care guvernul le poate face pentru nevăzători cu bunăvoință și angajament.
„Cel mai important pentru mine în acest moment este îmbunătățirea accesibilității”, spune Alexandra, „ceea ce este de fapt legal în multe instituții, precum spitale, restaurante, magazine etc. După aceasta, accesibilitatea la mijloacele de transport, semnalele sonore pentru autobuze. , tramvaie etc., semafoare sonore, prevenirea staționării mașinilor pe trotuar și așa mai departe.”